Begroting 2020

Paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen

Wateren

Wateren

Alle natte ondergronden zoals sloten, watergangen en vijvers                                                        324 ha

Beleid
De gemeente heeft vele wateren in eigendom en grotendeels ook in beheer en onderhoud. Het gaat hierbij vooral om wateren binnen de bebouwde kom, zoals: watervoerende sloten, vijvers en overige waterpartijen waaronder de Binnenvest om de historische stadskern van Hulst. In het kader van het Stedelijk Waterplan is samen met het waterschap onderzoek uitgevoerd naar de overdracht van verantwoordelijkheden voor het beheer en onderhoud van oppervlaktewateren binnen bebouwd gebied. Conform de Waterwet  is het de bedoeling dat het waterschap in de toekomst wordt belast met het beheer en onderhoud van al het “stedelijk“ water. In 2015 is hiertoe een overeenkomst gesloten met waterschap Scheldestromen voor een gefaseerde overdracht. Bij de overdracht van het beheer van gemeentelijke wateren naar het waterschap wordt wel geëist dat alle bodems vrij zijn van bagger. Hier wordt een gezamenlijke inspanning geleverd door de gemeente en het Waterschap, waarbij de kosten gelijk worden verdeeld. Voor de periode komende jaren wordt hiervoor jaarlijks € 71.500,-  gereserveerd binnen het rioolbeheer. Ook voor het baggeren van de Binnenvest zijn binnen het VGRP middelen meegenomen. Een van de overige zaken welke samen met het waterschap gedaan wordt is het opruimen van zwerfvuil en het verwijderen van dode vis of overige dieren. Ook deze kosten worden gezamenlijk gedragen.

Financieel kader
De middelen voor het onderhoud van wateren zijn beschikbaar gesteld vanuit de rioolrechten en zijn betrokken bij de vaststellen van het nieuwe VGRP.

Knelpunten/risico’s
De kosten voor het creëren van ruimte voor de bagger welke niet op de oever verwerkt kan worden zijn nog niet in beeld. De onderhandelingen over grondaankoop of ruil lopen nog. De raming van de kosten gaat uit van € 450.000,- incl. BTW. De helft van deze kosten komen voor rekening van de gemeente.

Ontwikkelingen  
De overdracht van het beheer en onderhoud maken het noodzakelijk dat er per overgedragen gebied afspraken gemaakt moeten worden hoe de werkverdeling tussen waterschap en gemeente verdeeld wordt. Ook worden afspraken gemaakt over aanvullend onderhoud bovenop het structurele onderhoud van het waterschap zoals bijvoorbeeld extra maaibeurten bij zichtlocaties.

ga terug