Begroting 2020

Programma 06 Socaal domein

Trends, Knelpunten en Ontwikkelingen

Trends

Knelpunten

Ontwikkelingen

- Nadere wetsuitleg, jurisprudentie en nadere wetgeving beperkt steeds de gemeentelijke (Wmo-) beleidsvrijheid.
- Gemeenten worden o.g.v. de Participatiewet geconfronteerd met een toenemende, meer diverse en complexe doelgroep die bemiddeling vraagt richting zo regulier mogelijk werk. Een belangrijk deel van de nieuwe doelgroep wordt gevormd door statushouders en VSO/Pro-jongeren.

- De gewenste verschuiving van professionele zorg naar benutting eigen kracht en inzet netwerk blijkt lastig.
- De invoering van het abonnementstarief leidt tot een toename van Wmo-verstrekkingen.
- Met de invoering van de Jeugdwet is er met name focus gelegd op de transitie. De inzet van preventieve en lichte opvoed- en opgroei-ondersteuning is onderbelicht gebleven.
- Krimpende budgetten. M.n. de Rijksbijdrage voor het SW-bedrijf staat vonder druk en daarmee de bedrijfsvoering. Er is een mismatch op de regionale arbeidsmarkt.

- Actualisering beleidsnota en verordening Jeugdwet.
- Voor de decentralisatie van beschermd wonen wordt tien jaar de tijd genomen om een goede overgang te realiseren.
- De regio’s hebben eind 2019 uitvoerings-afspraken gemaakt over de voorwaarden en de samenwerking binnen de regio. Zo ook de regio Zeeland.
- Uitvoeringsagenda “Buiten de lijnen”. In 2019 is het plan “Buiten de lijnen” vastgesteld door de gemeenteraad.
- Wet verplichte GGZ (WvGGZ). Met ingang van 1 januari 2020 treedt de WvGGz in werking.
- Hoofdlijnenakkoord GGZ 2019-2022 en invoering Generieke Module Acute Psychiatrie. Beide ontwikkelingen dragen bij aan het verder verbeteren van de kwaliteit en toegankelijkheid van de GGZ. Cruciaal hierbij is een betere aansluiting op het sociaal domein.
- Voor de preventieve taken op het gebied van de volksgezondheid is de Regionale Nota gezondheidsbeleid 2017-2020 van kracht.
- Het beleid op het gebied van preventie, toezicht en de naleving van de Drank- en Horecawet is vastgelegd in het Regionaal Preventie- en Handhavingsplan.
- Gemeenten heroriënteren zich op de wijze waarop zij uitvoering geven aan het takenpakket en pakken nadrukkelijk de regierol. In de uitvoering van m.n. de re-integratietaken wordt een optimale schaalgrootte gekozen, zo mogelijk met regionale samenwerking.